Bull's tail in red wine
Rabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi -
jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać
się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon.
Składniki
2 kg ogon wołowy
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 por biała część
5 ząbków czosnku
1 butelka wino czerwone
vegeta
pieprz
mąka
olej do smażenia
Wykonanie
Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa
pokroić w plasterki.
Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki
czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na
24 godziny.
Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do
brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym
po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem.
Dusić w temperaturze 190 oC około 3
godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach.
Aha, ha- aleś Krzysiu potrawę wstawił. Biedne byki bez ogonów. Tak, poważnie to nie widziałam w moim mieście nigdy byczych ogonów, widać wszystkie byki wyjechały do Hiszpanii. Nie wątpię, że potrawa jest na pewno bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.