.

poniedziałek, 6 października 2014

Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak


Bull's tail in red wine

Rabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi -  jeżeli młodemu Hiszpanowi  uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon.



Składniki
2 kg ogon wołowy
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 por biała część
5 ząbków czosnku
1 butelka wino czerwone
vegeta
pieprz
mąka
olej do smażenia

Wykonanie
Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić  w plasterki.
Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny.
Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać vegetą, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć  do  brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem.

Dusić  w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach.

1 komentarz:

  1. Aha, ha- aleś Krzysiu potrawę wstawił. Biedne byki bez ogonów. Tak, poważnie to nie widziałam w moim mieście nigdy byczych ogonów, widać wszystkie byki wyjechały do Hiszpanii. Nie wątpię, że potrawa jest na pewno bardzo smaczna.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń