Coconut cakes
Ciasto.
2 żółtka
8 g drożdży
25 dag tłuszczu
2 łyżki cukru
180 ml mleka
40 dag mąki
1 łyżeczka startej
skórki cytrynowej
Nadzienie.
2 białka
12 dag cukru
1 łyżka soku z
cytryny
10 dag wiórków
kokosowych
Wykonanie.
Żółtka utrzeć z
tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle
mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować.
Rozwałkowane w
prostokąt ciasto posmarować nadzieniem.
Nadzienie.
Białka ubić z
cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać.
Od krótszego boku
kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki.
Ułożyć na
natłuszczonej blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić
tworząc niby kwiatek.
Piec
w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche.
jakie śliczne:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie i zapewne smakują wybornie ... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)