Eggplant stuffed with meat and raisins
Składniki.
1 bakłażan duży
20 dag łopatki
wieprzowej
1 jajko
6 morele suszone
6 figi suszone
2 garście rodzynek
sułtanek
250 ml bulionu
sól
pieprz
imbir świeży
2 łyżki oliwy
Wykonanie.
Mięso zmielić z 2 morelami,
2 figami i 1 łyżką rodzynek. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę.
Bakłażan pokroić na
podłużne plastry i obsmażyć lekko na oliwie z obu stron.
Na każdy
plaster nałożyć porcję mięsa, zwinąć i owinąć
drugim plastrem. Można przewiązać nitką kucharską.
Gołąbki chwilę
smażyć, podlać bulionem, dodać resztę bakalii i dusić 10minut.
o rany jakie to boskie:) kradnę przepis i zrobię takie u siebie:D
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam ich spróbować, więc wpraszam się na kolacyjkę :) Ale uwaga - będę gościem, który nie odmówi :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas.
Samo wyobrażenie tego smaku jest przyjemnością. A jesienią najbardziej się pragnie kęsa egzotyki (ja robiłam charczo). Pozdrawiam - Marzynia
OdpowiedzUsuń