.

czwartek, 6 listopada 2014

Orientalne gołąbki z bakłażana z rodzynkami


Eggplant stuffed with meat and raisins



 
Składniki.
1 bakłażan duży
20 dag łopatki wieprzowej
1 jajko
6 morele suszone
6 figi suszone
2 garście rodzynek sułtanek
250 ml bulionu
sól
 pieprz
 imbir świeży
2 łyżki oliwy

Wykonanie.
Mięso zmielić z 2 morelami, 2 figami i 1 łyżką rodzynek. Dodać jajko ,sól, pieprz i wyrobić masę.
Bakłażan pokroić na podłużne plastry i obsmażyć  lekko na oliwie z obu stron.
Na każdy plaster  nałożyć porcję mięsa, zwinąć i owinąć drugim  plastrem. Można przewiązać nitką kucharską.

Gołąbki  chwilę smażyć, podlać  bulionem, dodać resztę bakalii i dusić 10minut.

3 komentarze:

  1. o rany jakie to boskie:) kradnę przepis i zrobię takie u siebie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze chciałam ich spróbować, więc wpraszam się na kolacyjkę :) Ale uwaga - będę gościem, który nie odmówi :)

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Samo wyobrażenie tego smaku jest przyjemnością. A jesienią najbardziej się pragnie kęsa egzotyki (ja robiłam charczo). Pozdrawiam - Marzynia

    OdpowiedzUsuń