.

środa, 1 października 2014

Pasztet z owoców i kurczaka


Pate with fruit and chicken



Składniki.
40 dag piersi kurczaka
2 jabłka
2 gruszki
2 brzoskwinie
6 śliwek
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
3 goździki
1 kawałek cynamonu
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 cytryny
sól, pieprz
600 ml wody
3-4 łyżki cukru
6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie.
Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć pokrojone owoce i gotować parę minut. Nie rozgotować!
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać masło z olejem i wlać trochę syropu z owoców. Wsypać estragon i dusić mięso około 30minut na małym ogniu. Od czasu do czasu podlać kompotem. Mięsa nie rumienić. Pokroić w małą kostkę.
Z kompotu wyjąć owoce i gorący wymieszać z żelatyną. Dodać 2-3 łyżki sosu z duszenia piersi.
Podłużną foremkę wyłożyć folią .Na dnie ułożyć kawałki owoców, następnie kawałki kurczaka i znowu owoce, do wyczerpania zapasów.
Całość zalać galaretą i wstawić do lodówki.

Kiedy stężeje podawać z sosem żurawinowym lub chrzanowym.

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo ciekawie. Jeszcze nie jadłam pasztetu w takim wydaniu ale chciałabym spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię łączyć owoce i mięso więc to pasztet dla mnie. Podeślij kawałeczek na spróbowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie połączenia smakowe- musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To już dzisiaj drugi przepis na pasztet z moich zaprzyjażnionych blogów. Krzysiu, takie połączenie lubię i ja i Mąż. Nie wiem jak by smakował moim kotom, ale to sprawdzę w najbliższym czasie- ha, ha. No wygląda bardzo inspirująco i ze składników widać, że musi być smacznie. Innej opcji nie widzę.
    Pozdrawiam i gratuluję kreatywności.

    OdpowiedzUsuń