.

wtorek, 30 września 2014

Jalousie jabłkowe




Składniki.
2 płaty ciasta francuskiego
2 jabłka
2 łyżki migdałów płatki
2 łyżki cukru 
1 łyżka kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 białko lub mleko
1 łyżeczka cukru brązowego

Wykonanie.
Jeden płat ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie.
Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem.
Jabłka ułożyć na cieście.
Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta.
Posmarować białkiem i posypać cukrem brązowym.

Piec w temp. 200 stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.


3 komentarze:

  1. Ha, bardzo podoba mi się nazwa, ale też i wypiek łatwy i szybki. Mając w zamrażarce zapas ciasta francuskiego można szybko upiec coś do kawki, kiedy goście za płotem. Zapisuję sobie Krzysiu. Jesteś wielki.
    Pozdrawiam wieczornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i szybkie do kawy ciacho. Wygląda też ciekawie. Nazwa boska

    OdpowiedzUsuń