2 płaty ciasta
francuskiego
2 jabłka
2 łyżki
migdałów płatki
2 łyżki
cukru
1 łyżka kaszy
manny
1 łyżeczka
cynamonu
1 białko lub
mleko
1 łyżeczka
cukru brązowego
Wykonanie.
Jeden płat
ciasta francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie.
Mniejszy płat
ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi.
Obrane jabłka
pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem.
Jabłka ułożyć
na cieście.
Większy płat
naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca
ścisnąć brzegi obu płatów ciasta.
Posmarować
białkiem i posypać cukrem brązowym.
Piec w temp. 200
stop. około 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
Pyszne i eleganckie :)
OdpowiedzUsuńHa, bardzo podoba mi się nazwa, ale też i wypiek łatwy i szybki. Mając w zamrażarce zapas ciasta francuskiego można szybko upiec coś do kawki, kiedy goście za płotem. Zapisuję sobie Krzysiu. Jesteś wielki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wieczornie.
Fajne i szybkie do kawy ciacho. Wygląda też ciekawie. Nazwa boska
OdpowiedzUsuń