Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść
przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim
powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane
kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp.
Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko
lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi
bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną
słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat
pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc.
250 g kaszy gryczanej
350 ml mleka do namoczenia kaszy
150 ml śmietany kremowej
1 płaska łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka wody
125 g mąki gryczanej lub pszennej
25 g masła stopionego
sól
Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie dobrze osączyć.
Jajka utrzeć z cukrem ,dodać śmietanę i osączoną kaszę, starannie
wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać
ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja
dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę
mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w
temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem
pudrem.
Życzę pomyślności.
ciasto z kaszy gryczanej to nowość dla mnie :) wygląda jednak bardzo smacznie, więc muszę je wypróbować
OdpowiedzUsuńkaszę gryczaną bardzo lubię, ale taką babkę widzę pierwszy raz, jestem zaskoczona i chętnie spróbuję kiedyś taką zrobić:)
OdpowiedzUsuńAle zaskoczenie. Wspaniale. Nie słyszałam o takiej babce, ale wygląda tak kusząco....że aż się prosi, żeby ją upiec. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMe parece una receta muy interesante. Tiene que estar muy rica. Tomo nota.
OdpowiedzUsuńBesos.
Ciekawa babka... nigdy o takowej nie slyszalam :) Wyglada bardzo interesujaco.
OdpowiedzUsuńświetna! jeszcze takiej babki nie widziałam:) zachwyciła mnie!
OdpowiedzUsuńAle rewelacja:) fantastycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńno rewelacja, przepadam za kaszą :) Kris, wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKasze są bardzo zdrowe a ta babka wygląda pysznie i ślicznie. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń