.

niedziela, 24 listopada 2013

Trocka babka z kaszy gryczanej.




Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp.
Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc.
Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć.
250 g kaszy gryczanej
350 ml mleka do namoczenia kaszy
150 ml śmietany kremowej
1 płaska łyżka cukru
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka wody
125 g mąki gryczanej lub pszennej
25 g masła stopionego
sól
bakalie ,jeżeli na słodko





Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie dobrze osączyć.
Jajka utrzeć z cukrem ,dodać śmietanę i osączoną kaszę, starannie wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem.

Życzę pomyślności.



10 komentarzy:

  1. ciasto z kaszy gryczanej to nowość dla mnie :) wygląda jednak bardzo smacznie, więc muszę je wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. kaszę gryczaną bardzo lubię, ale taką babkę widzę pierwszy raz, jestem zaskoczona i chętnie spróbuję kiedyś taką zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zaskoczenie. Wspaniale. Nie słyszałam o takiej babce, ale wygląda tak kusząco....że aż się prosi, żeby ją upiec. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Me parece una receta muy interesante. Tiene que estar muy rica. Tomo nota.
    Besos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa babka... nigdy o takowej nie slyszalam :) Wyglada bardzo interesujaco.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna! jeszcze takiej babki nie widziałam:) zachwyciła mnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale rewelacja:) fantastycznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no rewelacja, przepadam za kaszą :) Kris, wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasze są bardzo zdrowe a ta babka wygląda pysznie i ślicznie. Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń