A niespodzianka jest milutka, żółciutka ,wylewająca się skromniutko ,bo
sama też jest niepozorna ,ale bardzo ważna na drodze prokreacji .
1 kg ziemniaków
2 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku
6 jajeczek przepiórczych
Jajka przepiórcze gotować 2 min ,nie
dłużej i natychmiast przełożyć do naczynia z lodowatą wodą.
Z ziemniaków ,masła ,śmietany i przypraw zrobić puree .
Jajeczko umieścić na krążku puree ,uformować pulpet i otoczyć w bułce
tartej.
Opiekać na silnie rozgrzanym oleju. Jeżeli mamy frytkownicę to jeszcze
lepiej ,ładniej się opieką.
Podawać np z sałatą zieloną
,brukselką ,czy ugotowaną rzodkiewką.
Świetny pomysł. I niesamowite jest to, że udało Ci się zachować płynne żółtko - uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńwow! uwielbiam ziemniaki i uwielbiam jajka, a podane w taki sposób muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie udało Ci się z tą niespodzianką. Bardzo oryginalne danie. Jestem pod wrażeniem Twojego pomysłu i wykonania. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFantastiko, koniecznie trza mi zrobić to....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
pomysł rewelacja:D czegoś takiego jeszcze nie widziałam:) brawa za boski pomysł, bo danie baaardzo smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńW 2009 robiłem trochę trudniejsze jajka tz. eklery we frytkownicy. Pozdrawiam Christopher
UsuńPłynne żółtko, to coś, co bardzo lubię. Rewelacyjny pomysł i kuszący wygląd dania :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZ tym płynnym żółtkiem to mistrzostwo świata Krzysiu.. ja jak nic bym miała zrobione na twardo ;-)
OdpowiedzUsuńGrażynko jak przeczytasz,jak się to robi,to na pewno dasz radę.Pozdrawiam Krzysztof
Usuńo rany jaki znakomity pomysł na krokiety z niespodzianką:) można zachwycić gości:) rewelacyjny pomysł i wygląda również bardzo smakowity:)
OdpowiedzUsuńa jaki prosty w wykonaniu.Christopher
UsuńQue maravilla de albóndigas de patata, creí que me iba sin comentar porque tardo én salirme el traductor, pero menos mal que cargó perfectamente, una auténtica delicia
OdpowiedzUsuńMuchas gracias y bienvenida.Un saludo Christopher
Usuń¡Qué receta más deliciosa, me ha encantado la combinación de alimentos!
OdpowiedzUsuńBesos y feliz semana a ti y a tus seguidores.
http://comerespecial.blogspot.com
Gracias Rosa, ya me he dado una vueltecita por tu blog y también me he quedado, interesante, un saludo Christopher
UsuńRewelacyjny pomysł! Na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńEncantada de conocer tu blog y tus estupendas recetas. Nos vemos. Saludos.
OdpowiedzUsuń