.

wtorek, 19 lutego 2013

Sałatka La Rosso z wędzonym łososiem .




Kilka listków sałaty lodowej,
2 pomidory pokrojone w ósemki,
5-6 suszonych pomidorów (włoskich z słoika) pokrojonych w paski,
 
1/3  czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w paseczki,
 
Uprażone pestki słonecznika,
 
10 dkg łososia wędzonego  pokrojonego w małe kawałki,
 
Kilka czarnych oliwek,
Sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory),
Cząstki cytryny.

Etapy przygotowania

Sałaty rwiemy rękoma na kawałki, układamy na spodzie miseczki. Pomidory mieszamy z  pokrojoną papryką.  Na sałacie lodowej kładziemy pokrojone pomidory, papryki i  kawałki suszonych  pomidorów, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia.
Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema, odrobinę soli teraz, ponieważ w oleju sól się nie rozpuści. Wszystko wymieszać i dolewać oliwy z oliwek.

14 komentarzy:

  1. Wow//ale apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna dekoracja. To są moje smaki:-) Robię często podobną sałatkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bogata sałatka, pełna przeróżnych smaków:) a przy tym pięknie wygląda, obłędnie podana:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nigdy nie dodawałam do sałatki pestek słonecznika, ale może to błąd :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle dzieło sztuki :)))) nigdy się nie mogę napatrzyć na te Twoje pięknie dania :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjnie podana sałatka aż szkoda ją jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ ona przepięknie wyglada, aż żal jesć ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super smak !!! , idealna kompozycja palce lizać idealna na romantyczny wieczór.

    Paweł uczeń Krisa.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, żeby jakiś MĘŻCZYZNA mi to podał na kolację!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka ekstra.A uprażone pestki słonecznika pasują właściwie do każdej sałatki.Grażynko spróbuj.

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały arsenał składników dla dopieszczenia kubków smakowych, no i pięknie podane. Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię dodatek prażonego słonecznika w sałatkach

    OdpowiedzUsuń