Rodzynki sułtańskie firmy Food&Joy |
Składniki na 4
porcje:
4 udka z kurczaka
15 dkg tłusta wieprzowina
10 dkg pieczarki
1 cebula
3 kromki chleb tostowy
Sól, pieprz, majeranek
5 dkg rodzynki sułtańskie ( wcześniej namoczone) [TUTAJ]
150 ml bulionu z drobiu
Olej do smażenia
Wykonanie:
Udka delikatnie wytrybować z kości, tak
żeby nie uszkodzić skóry. Dłuższe kości oddzielić od stawu, pozostawić, usunąć szpilkę.
Pieczarki i cebulę
pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju.
Mięso zmielić razem z przesmażonymi pieczarkami, cebulą i chlebem tostowym.
Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać przyprawy.
Farszem napełnić
płaty udek, włożyć odłożone kości, zwinąć i całość obwinąć nitką kucharską. Obsmażyć na
patelni, przełożyć na blachę i piec w piekarniku 170C około 40 minut. W trakcie
pieczenia podlać bulionem, pod koniec dodać rodzynki.
Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć nitkę. Ułożyć na talerzu i podlać wytworzonym sosem z
rodzynkami.
PS. Oczywiście roladki można zrobić bez włożonej kości,
która w tym daniu, jest tylko dekoracją.
Świetny pomysł..i pysznie wygląda..
OdpowiedzUsuńJak znalazl na niedzielny obiad!
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
obiad pierwsza klasa:) wpadam dzisiaj do ciebie, to skosztuję, bo ślinka kapie na podłogę;)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek ;d
OdpowiedzUsuńO tak, zgadzam się z moimi poprzedniczkami - pyszne:-)
OdpowiedzUsuńU mnie bardzo lubią nafaszerowane mięso. szkoda, że nie umiem wytrybować drobiu, to pewnie kwestia wprawy...
OdpowiedzUsuńa to takie proste pozdrawiam smiling Luzowanie kurczaka to 5 minut
Usuńmam dziki obłęd głodu w oczach jak patrzę na te zdjęcia! super! robię często udka faszerowane, ale na taki sposób nie wpadłam. Podkradam i zastosuję :)
OdpowiedzUsuń