2 puszki pomidorów
bez skórek [TUTAJ]
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
drobno posiekane
Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy |
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
½ łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki oregano
3 suszone pomidory
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3-4 suszone włoskie pomidory
1 litr bulionu z drobiu
2 łyżki śmietany 18%
Świeża bazylia do posypania zupy
2 puszki czerwonej fasoli [TUTAJ]
Sól, świeżo mielony pieprz
Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła.
Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule
i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i
smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać
pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele
angielskie i dusić ok. 10 minut.
Całość przełożyć
do garnka, zalać bulionem z drobiu, gotować około 20 minut. Dodać bazylię,
oregano, pieprz. Jeżeli potrzeba to posolić do smaku. Można dodać kilka kropel
maggi w płynie.
Z zupy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i przy
pomocy blendera zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec
dodać przepłukaną wrzątkiem czerwoną fasolę z puszki. Całość dobrze
podgrzać, ale już nie gotować. Podając posypać pociętymi listkami świeżej
bazylii.
Fajny pomysł na połączenie kremu z pomidorów z fasolą :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, lubię kremy więc na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńMasz pomysły.Nie wpadłabym,żeby połączyć pomidorową z fasolą czerwoną.Jak ugotuję tą zupę,to napiszę do Ciebie.Pozdrawiam Sylvia.Fajny pomysł z tym sklepem,jak blogowicze by reklamowali dobre sklepy,to wiadomo gdzie kupować.Ja mieszkam na wsi i często mam problem z kupieniem ciekawych produktów.
OdpowiedzUsuń