2białka
8 łyżek cukru +1 łyżka
1/4 szklanki mąki pszennej
8 dag masła
1 łyżka porto
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu cytrynowego
8 łyżek cukru +1 łyżka
1/4 szklanki mąki pszennej
8 dag masła
1 łyżka porto
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
kilka kropel aromatu cytrynowego
Masło,1 łyżkę cukru, porto i aromat rozpuścić i ochłodzić.
Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm.
Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć po 3 min, aby nie przypalić.
Gorące ciasteczka nakładać na wałek do ciasta lub inny walec i pozostawić do ostygnięcia.
Otrzymamy słodkie, z pomarańczową nutą, chrupiące dachóweczki.
Bardzo fajne ciasteczka.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńO jak fajnie wyglądają. Ciasteczka o takim kształcie zaintrygują każdego gościa :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmm ciekawe ciasteczka:) pierwszy raz takie widzę, bardzo mi się podobają:D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takimi ciasteczkami:) wyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńFajne!:) Bardzo m i sie podobają:)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za obserwację mojego skromnego bloga. Dzięki, że mogłam tu trafić i zostaję na zawsze. Twoje zdjęcia dorównują przepisom. Już samo przeglądanie bloga wywołuje dużo świetnych wrażeń smakowych.Jak tylko wrócę z sanatorium zabieram się za te smakołyki. Aj...jakie cudeńka ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
cóż za super nowatorski przepis :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę się dowiedzieć skąd pochodzi przepis?Np. Kraj, region >Chyba że autorski przepis....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietne-proste ale efektowne!!!
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka :) Te przyrumienione brzeszki wyglądają bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńZ-A-C-H-W-Y-C-A-J-Ą-C-E!
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci, bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda, ale zastanawiam się, w jaki sposób uzyskałeś efekt rumianej skórki z bladym środkiem. Wyglądają jak kromki jakiejś bułki, a nie jak ciasteczka pieczone w piekarniku...
OdpowiedzUsuń