Jaki cel nam przyświeca, gdy zapraszamy
przyjaciół do domu?
Czy chcemy im zaimponować ,czy też raczej
sprawić im przyjemność i samemu cieszyć się ich towarzystwem?
Przecież nie musimy szykować wystawnego
obiadu za każdym razem gdy mamy gości.
Dzisiaj
proponuję bardzo praktyczne przekąski finger food.
Atrakcyjnie podane też zadowolą naszych
gości. Możemy je podać na cocktail party, "babskie "spotkanie, a
serowe fingerfoody będą właściwe po
deserze.
Moje dzisiejsze propozycje finger food oparłem na
serach.
Na entre do kieliszka wina, będą doskonałe cząstki gruszek z serem typu blue i listkiem szałwii. Bardzo eleganckie powitanie gości .
Na entre do kieliszka wina, będą doskonałe cząstki gruszek z serem typu blue i listkiem szałwii. Bardzo eleganckie powitanie gości .
Pięknie prezentują się kulki mozzarelli z pomidorkiem koktajlowym i listkiem bazylii.
Interesujące smakowo są kulki z ricotty i gorgonzoli z pieprzem, obtoczone w posiekanych orzechach i szczypiorku.
Dobrze smakują kulki z sera camembert ( wyczuwalne kawałeczki, nie zmiksowane)zmieszanego z twarożkiem i słodką papryką w proszku.
Dużym powodzeniem cieszą się ruloniki z sera żółtego z oliwkami czy pieczarkami przewiązane szczypiorkiem.
Coś na słodko. Pieczemy malutkie babeczki z ciasta kruchego lub francuskiego i nakładamy twarożek zmieszany z jagodami lub dżemem z czarnej porzeczki.
Te małe przekąseczki podajemy z wykałaczkami ,w papilotkach i dużą ilością serwetek.
Pożądanym uzupełnieniem są patery z owocami.
Oczywiście w zależności od pory roku i naszej
pomysłowości te maleńkie pyszności ciągle się zmieniają i tak ma być.
pięknie podane!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Och, takie coś może powalić na kolana i widokiem, i smakiem! jest pan mistrzem!
OdpowiedzUsuń