Każdy zna wiersz J. Tuwima "Rzepka"...schrupać by rzepkę z kawałkiem chlebka...
Popieram tę myśl. Świeża ,chrupiąca rzepa czy rzodkiew są znakomitym warzywem, smacznym i zdrowym. Warzywa te są dostępne w sklepach przez cały rok, a mało przez nas wykorzystywane. Z jednego i drugiego warzywa można przygotować zupy i drugie dania ,ale najsmaczniejsze są surówki. Ze startą rzodkwią czy rzepą możemy robić wszystko, dodajemy jabłka, rodzynki, paprykę, najrozmaitsze zioła itp, polewamy śmietaną ,jogurtem, majonezem, solimy ,prószymy pieprzem, a możemy też osłodzić. Mamy nieograniczone pole do popisu uzależnione tylko od naszego smaku.
Najprostsza surówka:
starta rzodkiew
jabłka
śmietana
sól, pieprz,
sok cytrynowy do smaku.
50dag startej rzepy
1 jajko ugotowane i posiekane
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
125 ml gęstej śmietany
sól.
Polacy doceniali walory rzepy ,uprawiali ją nasi prapraojcowie. Dopiero wiek XIX znacznie ograniczył jej spożycie na korzyść modnych wówczas ziemniaków.
Wersja bardziej pożywna:
1rzodkiew (40dag)
1 pęczek szczypiorku
125ml śmietany
125g twarożku śmietanowego
sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku
Surówka z rzepy-popularna.
1 pęczek szczypiorku
125ml śmietany
125g twarożku śmietanowego
sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku
Surówka z rzepy-popularna.
50dag startej rzepy
1 jajko ugotowane i posiekane
1 pęczek szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
125 ml gęstej śmietany
sól.
Polacy doceniali walory rzepy ,uprawiali ją nasi prapraojcowie. Dopiero wiek XIX znacznie ograniczył jej spożycie na korzyść modnych wówczas ziemniaków.
Stare powiedzenie "zdrowy jak rzepa",obliguje nas do spożywania tego smacznego warzywa,a na Twoim talerzu wygląda bardzo zdrowo i młodo!:)
OdpowiedzUsuń