Cóż może być piękniejszym kulinarnym powitaniem wiosny niż świeża, chrupiąca sałatka z samodzielnie wyhodowanych ziół czy ,np. pikantny sos z rzeżuchy? Pomijając walory smakowe ,mamy szansę zrobić coś dobrego dla naszego zdrowia, ponieważ takie zioła zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin. Dobrym przykładem bogatej w wartości odżywcze jest rzeżucha. Łatwo ją hodować w domu. Już w wiktoriańskiej Anglii ,specjalnie do tego celu, produkowano ceramiczne stożki z rowkami na nasiona. Obecnie w handlu też znajdują się specjalne zestawy do kiełków. Ale można kiełkować na cienkiej warstwie ziemi na tacy, na wilgotnym materiale, ligninie czy wacie. Przy ciągłym utrzymywaniu wilgoci po 5-6 dniach mamy piękną rzeżuchę. Kupmy kilka torebek nasionek i zaprośmy nasze dzieci do hodowli. Wiem z doświadczenia, jako ojciec i dziadek, że dzieci to lubią.
Vinaigrette ziołowy -z rzeżuchy.
Vinaigrette ziołowy -z rzeżuchy.
1 łyżka aceto balsamico
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka rzeżuchy posiekanej
sól, pieprz
Ocet mieszać z solą, aż się rozpuści.
Dodać pieprz i oliwę, wymieszać.
Przed samym podaniem wmieszać rzeżuchę.
Sos pasuje do wszystkich sałat liściastych.
Sos śmietanowy z rzeżuchą.
4 łyżki rzeżuchy
½ szkl serka śmietanowego
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
½ szkl. bitej śmietany
sól, pieprz.
Wszystkie składniki, oprócz rzeżuchy i bitej śmietany, dokładnie wymieszać
Dodać posiekaną rzeżuchę, wymieszać i dodać bitą śmietanę.
Sos świetnie smakuje z wędzonym pstrągiem, szparagami i grzankami z masłem.
Dzięki wielkie za przypomnienie o sianiu rzeżuchy.Wielkanoc się zbliża i często zapominam o wcześniejszym kupnie nasionek.A sosy z tym zielem są znakomite.:)Ela
OdpowiedzUsuńU mnie w domu siejemy ją już od stycznia, cudowna do kanapek, zup i sosów!
OdpowiedzUsuń