.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Świąteczne choinki.



Przygotowania do zbliżającej się Wigilii to okres bardzo podniecający i ekscytujący zwłaszcza dla dzieci. Oczekują one pierwszej gwiazdki, kolorowej, świecącej choinki  i  niejednokrotnie prawdziwego Gwiazdora(Mikołaja) z workiem prezentów.
Same dzieci mogą przygotować piernikową choinkę, która pięknie opakowana, będzie wspaniałym prezentem dla ukochanej babci, dziadka czy cioci.

 




Przygotować ciasto na pierniczki wg przepisu z 8-go grudnia b.r.
Ciasto na pierniczki.
2,5 szkl.  mąki
15 dag tłuszczu
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
Łyżeczkę cukru trochę skarmelizować. Dodać łyżkę gorącej wody, miód, resztę cukru, tłuszcz, kakao i przyprawy korzenne, dobrze wymieszać- zdjąć z ognia i ostudzić.
Dosypać mąkę, wbić jajka i dodać sodę wymieszaną z odrobiną wody. Zagnieść ciasto, cienko wywałkować i wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Piec w temp.180stop.,około10min-15 min, zależy od grubości ciastek.
Dodatkowo:


 Z papieru wyciąć szablony kilku gwiazdek(5-7) o różnej wielkości i kilka krążków o średnicy 2-3cm jako przekładki.
Rozwałkować ciasto, przyłożyć szablony i wykroić gwiazdki i krążki. Ułożyć na wysypanej mąką blaszce.
Piec około 10 min w temp.180stop.
Przygotować lukier-białko utrzeć z cukrem na gładki lukier.
Budować choinkę zaczynając od największej gwiazdki do najmniejszej, przekładając je krążkami.
Ozdobić wg własnego upodobania.

2 komentarze:

  1. ile przesłodkich choinek :) cudnie wyglądają
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały las tu widzę.Żywej choinki już nie trzeba.Przepiękna świąteczna atmosfera.

    OdpowiedzUsuń