Przygotowania do zbliżającej się Wigilii to okres bardzo podniecający i ekscytujący zwłaszcza dla dzieci. Oczekują one pierwszej gwiazdki, kolorowej, świecącej choinki i niejednokrotnie prawdziwego Gwiazdora(Mikołaja) z workiem prezentów.
Same dzieci mogą przygotować piernikową choinkę, która pięknie opakowana, będzie wspaniałym prezentem dla ukochanej babci, dziadka czy cioci.
Same dzieci mogą przygotować piernikową choinkę, która pięknie opakowana, będzie wspaniałym prezentem dla ukochanej babci, dziadka czy cioci.
Przygotować ciasto na pierniczki wg przepisu z 8-go grudnia b.r.
Ciasto na pierniczki.
2,5 szkl. mąki
15 dag tłuszczu
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
Łyżeczkę cukru trochę skarmelizować. Dodać łyżkę gorącej wody, miód, resztę cukru, tłuszcz, kakao i przyprawy korzenne, dobrze wymieszać- zdjąć z ognia i ostudzić.
Dosypać mąkę, wbić jajka i dodać sodę wymieszaną z odrobiną wody. Zagnieść ciasto, cienko wywałkować i wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Piec w temp.180stop.,około10min-15 min, zależy od grubości ciastek.
2,5 szkl. mąki
15 dag tłuszczu
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
Łyżeczkę cukru trochę skarmelizować. Dodać łyżkę gorącej wody, miód, resztę cukru, tłuszcz, kakao i przyprawy korzenne, dobrze wymieszać- zdjąć z ognia i ostudzić.
Dosypać mąkę, wbić jajka i dodać sodę wymieszaną z odrobiną wody. Zagnieść ciasto, cienko wywałkować i wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Piec w temp.180stop.,około10min-15 min, zależy od grubości ciastek.
Z papieru wyciąć szablony kilku gwiazdek(5-7) o różnej wielkości i kilka krążków o średnicy 2-3cm jako przekładki.
Rozwałkować ciasto, przyłożyć szablony i wykroić gwiazdki i krążki. Ułożyć na wysypanej mąką blaszce.
Piec około 10 min w temp.180stop.
Przygotować lukier-białko utrzeć z cukrem na gładki lukier.
Budować choinkę zaczynając od największej gwiazdki do najmniejszej, przekładając je krążkami.
Ozdobić wg własnego upodobania.
Rozwałkować ciasto, przyłożyć szablony i wykroić gwiazdki i krążki. Ułożyć na wysypanej mąką blaszce.
Piec około 10 min w temp.180stop.
Przygotować lukier-białko utrzeć z cukrem na gładki lukier.
Budować choinkę zaczynając od największej gwiazdki do najmniejszej, przekładając je krążkami.
Ozdobić wg własnego upodobania.
ile przesłodkich choinek :) cudnie wyglądają
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Cały las tu widzę.Żywej choinki już nie trzeba.Przepiękna świąteczna atmosfera.
OdpowiedzUsuń