Lody waniliowe z konfiturą z zielonych pomidorów. |
Wykorzystajmy je do przygotowania wspaniałych, nie codziennych konfitur.
Konfitury z zielonych pomidorów są wspaniałym dodatkiem do deserów ,sałatek czy mięs.
1kg zielonych pomidorów
75 dag cukru
200 ml wody
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 listki limonki
75 dag cukru
200 ml wody
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 listki limonki
Pomidory pokroić w plastry (jeżeli są pestki usunąć je) i blanszować przez 1 min.
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Ugotować syrop z cukru z wanilią i cynamonem, dodać listki limonki.
Do wrzącego syropu włożyć pomidory i smażyć na małym ogniu, potrząsając rondlem, przez 5 min.
Czynność powtórzyć drugiego i trzeciego dnia.
Gdy pomidory będą już szkliste nałożyć do wyparzonych słoików i zalać syropem.
Syrop sam w sobie jest już smakowitą doskonałością, polecam do herbaty i jako polewę do deserów.
Witaj Krzysiu :)
OdpowiedzUsuńNo no.. szalejesz jak zwykle. :)
U mnie specjalistą od zielonych pomidorów był mój dziadek :)
Wyglądają jak coś, co babcia Monika nazywała "cykatą" (chyba). Ale bym zaskoczyła Hurmę i Czeredę, gdybym TAKĄ konfiturę podała...
OdpowiedzUsuńP.S. Czy jest jakaś szansa, aby pan wyłączył tę zaiste upierdliwą (sorry za wyrażenie, ale inaczej tego nazwać nie można) podwójną weryfikację obrazkową, skoro i tak Pan zatwierdza komentarze???
Z poważaniem - Marzynia