.

poniedziałek, 24 października 2011

Zielone pomidory z waniliowymi lodami.

Lody waniliowe z konfiturą z zielonych pomidorów.


Na straganach pojawiły się zielone pomidory.
Wykorzystajmy je do przygotowania wspaniałych, nie codziennych konfitur.
Konfitury z zielonych pomidorów są wspaniałym dodatkiem do deserów ,sałatek czy mięs.


 








1kg zielonych pomidorów
75 dag cukru
200 ml wody
1 laska wanilii
1 laska cynamonu
2 listki limonki


Pomidory pokroić w plastry (jeżeli są pestki usunąć je) i blanszować przez 1 min.
Odcedzić i przelać zimną wodą.

Ugotować syrop z cukru z  wanilią i cynamonem, dodać listki limonki.

 



Do wrzącego syropu włożyć pomidory i smażyć na małym ogniu, potrząsając rondlem, przez 5 min.

Czynność powtórzyć drugiego i trzeciego dnia.
 Gdy pomidory będą już szkliste nałożyć do wyparzonych słoików i zalać syropem.

Syrop sam w sobie jest już smakowitą doskonałością, polecam do herbaty i  jako polewę do deserów.



















2 komentarze:

  1. Witaj Krzysiu :)
    No no.. szalejesz jak zwykle. :)
    U mnie specjalistą od zielonych pomidorów był mój dziadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak coś, co babcia Monika nazywała "cykatą" (chyba). Ale bym zaskoczyła Hurmę i Czeredę, gdybym TAKĄ konfiturę podała...
    P.S. Czy jest jakaś szansa, aby pan wyłączył tę zaiste upierdliwą (sorry za wyrażenie, ale inaczej tego nazwać nie można) podwójną weryfikację obrazkową, skoro i tak Pan zatwierdza komentarze???
    Z poważaniem - Marzynia

    OdpowiedzUsuń