.

niedziela, 25 września 2011

Jabłka pieczone w cieście.

Jabłka Grażyny J.


Jabłka Grażyny J
Jabłko  to najstarszy znany owoc, pochodzi z ‘’ Raju”. Każdy zna historię Adama i Ewy opisaną w Biblii.

Według pomologów jabłoń pochodzi z Azji, a jej ślady sięgają ery neolitycznej. Jabłko zawiera dużo pektyn, które są cenne dla układu trawiennego, zawiera witaminę C, A, oraz potas, wapń i magnez.
Anglicy mówią : zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Nasi dietetycy zalecają dwa jabłka dziennie, jedno dla zdrowia, a drugie dla urody. 

Jabłko Christophera
Jabłko Christophera.
Pani Grażyna J. pisząca smacznego  bloga  „Na słodko lub wytrawnie „ http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com (przepis na  sernik zagościł w moim domu na stałe), zaproponowała mi upieczenie razem, czegoś z jabłkami na pożegnanie lata. Każdy piecze u siebie, a publikujemy  w tym samym dniu i zamieszczamy zdjęcia obu  wypieków  na swoich blogach. Miało być  na pożegnanie lata, ale z braku czasu, publikujemy te smaczne jabłka na przywitanie pięknej polskiej jesieni.

2szkl. mąki
½ kostki Kasi
½ szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1łyżeczka cukru
konfitura wiśniowa
migdały płatki
cukier cynamonowy
jabłka, najlepiej antonówki , reneta, kruche.

Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą.
Tłuszcz posiekać z mąką,  dodać drożdże ze śmietaną i cukrem.
Ciasto zagnieść i rozwałkować. Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek.
Na każdy kwadrat położyć jabłko, obsypać cukrem cynamonowym.
Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem. Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła.
Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta.

II wersja – można użyć gotowego ciasta francuskiego.

Przyznaję, poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowego ciasta francuskiego. Jabłka Grażyny są ładne, widać dopracowane " falbanki " i na pewno  są smaczne.
Smak moich jabłek, będzie mi przypominał minione lato i nadchodzącą jesień.

Jabłka są u nas cały rok i naprawdę warto o tym pamiętać. PS. Kliknięcie na link "Jabłka pieczone w cieście"  przenosi na bloga Grażyny J.


2 komentarze:

  1. Baaardzo mi sie podoba ten pomysl na takie jabluszka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje ładniejsze :) Ja w swoich nie dodałam masła na wierzch :)

    OdpowiedzUsuń