Jabłka Grażyny J. |
Jabłka Grażyny J |
Jabłko to najstarszy znany owoc, pochodzi z ‘’ Raju”. Każdy zna historię Adama i Ewy opisaną w Biblii.
Według pomologów jabłoń pochodzi z Azji, a jej ślady sięgają ery neolitycznej. Jabłko zawiera dużo pektyn, które są cenne dla układu trawiennego, zawiera witaminę C, A, oraz potas, wapń i magnez.
Anglicy mówią : zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny. Nasi dietetycy zalecają dwa jabłka dziennie, jedno dla zdrowia, a drugie dla urody.
Jabłko Christophera |
Jabłko Christophera. |
Pani Grażyna J. pisząca smacznego bloga „Na słodko lub wytrawnie „ http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com (przepis na sernik zagościł w moim domu na stałe), zaproponowała mi upieczenie razem, czegoś z jabłkami na pożegnanie lata. Każdy piecze u siebie, a publikujemy w tym samym dniu i zamieszczamy zdjęcia obu wypieków na swoich blogach. Miało być na pożegnanie lata, ale z braku czasu, publikujemy te smaczne jabłka na przywitanie pięknej polskiej jesieni.
2szkl. mąki
½ kostki Kasi
½ szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1łyżeczka cukru
konfitura wiśniowa
migdały płatki
cukier cynamonowy
jabłka, najlepiej antonówki , reneta, kruche.
Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą.
Tłuszcz posiekać z mąką, dodać drożdże ze śmietaną i cukrem.
Ciasto zagnieść i rozwałkować. Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek.
Na każdy kwadrat położyć jabłko, obsypać cukrem cynamonowym.
Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem. Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła.
Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta.
2szkl. mąki
½ kostki Kasi
½ szkl. śmietany 18%
2 dag drożdży
1łyżeczka cukru
konfitura wiśniowa
migdały płatki
cukier cynamonowy
jabłka, najlepiej antonówki , reneta, kruche.
Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą.
Tłuszcz posiekać z mąką, dodać drożdże ze śmietaną i cukrem.
Ciasto zagnieść i rozwałkować. Pokroić na kwadraty 2x większe od jabłek.
Na każdy kwadrat położyć jabłko, obsypać cukrem cynamonowym.
Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem. Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła.
Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta.
II wersja – można użyć gotowego ciasta francuskiego.
Przyznaję, poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowego ciasta francuskiego. Jabłka Grażyny są ładne, widać dopracowane " falbanki " i na pewno są smaczne.
Smak moich jabłek, będzie mi przypominał minione lato i nadchodzącą jesień.
Jabłka są u nas cały rok i naprawdę warto o tym pamiętać. PS. Kliknięcie na link "Jabłka pieczone w cieście" przenosi na bloga Grażyny J.
Przyznaję, poszedłem na łatwiznę i użyłem gotowego ciasta francuskiego. Jabłka Grażyny są ładne, widać dopracowane " falbanki " i na pewno są smaczne.
Smak moich jabłek, będzie mi przypominał minione lato i nadchodzącą jesień.
Jabłka są u nas cały rok i naprawdę warto o tym pamiętać. PS. Kliknięcie na link "Jabłka pieczone w cieście" przenosi na bloga Grażyny J.
Baaardzo mi sie podoba ten pomysl na takie jabluszka:)
OdpowiedzUsuńTwoje ładniejsze :) Ja w swoich nie dodałam masła na wierzch :)
OdpowiedzUsuń