2 filety z indyka po 16 dkg.
½ łyżeczka curry
Sól
Biały pieprz
Uprażony sezam
1 podgotowana marchewka
Sos słodko – kwaśny:
½ szklanki wody
4 łyżki cukru
4 łyżki białego balsamico di Modena ( ew.ocet winny)
1 duża marchewka
½ puszki ananasów w kostce
10 szt cebulka dymka z zalewy ( ze słoika)
50 ml. sosu słodko – pikantnego (tao-tao)
½ szklanki ketchupu łagodnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 listki posiekanego świeżego imbiru.
Sól
Chilli
Pieprz
Mąka ziemniaczana
Filety cienko rozbić, posypać curry, solą i białym pieprzem. Nałożyć podgotowaną marchewkę, zwinąć. Obtoczyć w uprażonym sezamie, obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni i owinąć folią aluminiową. Upiec w piekarniku 180 oC około 30 minut.
Sos słodko – kwaśny:
Sos przygotować w dwóch garnuszkach. W jednym ugotować syrop z wody, cukru i winnego octu. W drugim marchewkę pokrojoną w grubą kostkę. Marchewka powinna być jędrna, nie rozgotowana. Pod koniec gotowania marchewki dodać ananasy z zalewą i pokrojone na połowę cebulki. Zagotować i dodać ketchup, sos słodko – pikantny, odrobinę imbiru i przyprawy. Na koniec dodać ugotowany syrop. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Sos trzeba wysmakować. Jeżeli jest za mało kwaśny można dodać sok z cytryny lub lemonki. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu.
PS. Jeżeli ktoś nie czuje tego sosu to polecam sos słodko – kwaśny np. firmy Dawtona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz