Upiec czekoladowy biszkopt wg swojego przepisu, niezbyt wysoki 4-5 cm.
Przekroić na 2 krążki. Z jednego wyciąć 4 okręgi o szerokości 2 cm. Można wykorzystać talerzyki o różnej średnicy. Na cały krążek ułożony w tortownicy ,nałożyć okrąg 2 i 4.
Powstałe puste miejsca wypełnić ubitą śmietaną .Następnie nałożyć okręgi 1 i 3 i znowu puste miejsca wypełnić śmietaną.
Wierzch dekorować dowolnie.
Mój przepis na mały biszkopt.
5 jajek
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać ubite żółtka, delikatnie wymieszać. Dosypać przez sitko pozostałe składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Piec w temp.160stopni około 40 min. Biszkopt można nasączyć ponczem.
Doskonała ilustracja wykonania tego ciekawego ciasta.Udało mi się wspaniale.Pychota.Wielkie dzięki.
OdpowiedzUsuńtrzeba kiedyś sie odważyć takie ciacho zrobić, jak dotad tylko jadłem nie piekłem, smakowicie wyglada i zdaje siebyć prostym ciastem
OdpowiedzUsuńwow, to ciasto z Burdy chyba, jeszcze z lat 80-tyvh! Ile ja si tego naszukałam :) a teraz się udało, w sam raz na święta!
OdpowiedzUsuń