.

niedziela, 3 maja 2009

Wątróbki drobiowe z aceto balsamiko di Modena


Składniki:

1 kg wątróbek drobiowych
2 duże cebule
2 duże jabłka
Kilka liści sałaty
Oregano, majeranek, sól, pieprz świeżo zmielony
Aceto balsamico di Modena
Mąka

Wykonanie:
Wątróbki dobrze umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki, obsypać pieprzem i oregano.
Jabłka pokroić na plastry, usunąć gniazda nasienne. Najlepiej gniazda usunąć przed pokrojeniem w plastry, czyli zrobić taką dziurkę jak w ananasie. Służy do tego specjalny nożyk. Plastry jabłka posypać majerankiem.
Wątróbki obsmażyć, posolić pod koniec smażenia, oprószyć odrobiną mąki i dodać uprzednio zeszkloną cebulę. Plastry jabłka usmażyć na drugiej patelni.
Suche opłukane liście sałaty rozłożyć na okrągłym półmisku, ułożyć na nich koliście plasterki jabłek a na nich usmażone wątróbki. Jeszcze lekko posolić i popieprzyć, a każdy kawałek wątróbki skropić octem balsamicznym.

1 komentarz: