Składniki:
150 g sandacz
Sok z cytryny, sól
1 por
100 ml. śmietany 36%
1 łyżka ketchupu
30 ml. brandy
1 łyżeczka sosu słodko pikantnego chilli – tao-tao
Sól, świeżo zmielony pieprz
Masło, odrobina oliwy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy ( masło się nie pali). Dodajemy białe części pokrojonego w pół plasterki pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy.
Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. Do tego ziemniaki z wody albo ryż. Obowiązkowo cząstkę cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz