Salmon
with leek-caper sauce
Składniki.
Ostra
marynata cytrynowo-pieprzowa.
1
łyżeczka pieprzu syczuańskiego
2
szalotki
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka soli
1
łyżka oleju sezamowego
2
łyżki oliwy z oliwek
Sos
porowo-kaparowy.
1
por mały
2
łyżki kaparów konserwowych
5
dag masła
100
ml wina białego wytrawnego
sól
pieprz
1
łyżka natki pietruszki
Wykonanie.
Pieprz
syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w
moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.
Łososia
posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.
Sos.
Stopić
masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie
rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać
natką pietruszki.
Rybkę
grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.
Podawać
z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują gotowane na parze małe
ziemniaczki z masełkiem.
i właśnie tego szukałam dzisiaj na obiad, łosoś już się rozmraża i zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńCudowny przepis! Łosoś to moja wielka miłość!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie ryby i pora. Łosoś musiał smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia - przepis z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuń