Cabbage
rolls
Składniki.
2
jaja
1/2
łyżeczki soli
2
łyżki masła
6
łyżek wody
2
dag grzybów suszonych
1
cebula
25
dag kapusty kiszonej
3
goździki
5
ziaren jałowca
Wykonanie.
Zagnieść
gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.
Przygotować
kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.
Przełożyć
do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200
ml wody i dusić około 20 minut.
Ciasto
cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając
sobie matą.
Roladę
pokroić w 4-ro centymetrowe części.
Roladki
ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości
naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć
do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Doskonale
smakują z sosem grzybowym.
W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję
boczek.
ciekawy pomysł, roladki wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, smakowicie wygląda i rzeczywiście z sosikiem musi być rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńCzy wodę wlać do brytfanki w której są roladki?
OdpowiedzUsuńTak,wodę należy wlać do brytfanki,w której są roladki.
Usuńfajna alternatywa:)
OdpowiedzUsuńA co z tą cebulą goździkami i jałowcem??
OdpowiedzUsuńPrzełożyć do garnuszka.
UsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń