.

niedziela, 7 grudnia 2014

Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą


Cabbage rolls


Składniki.
37,5 dag mąki
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
6 łyżek wody
2 dag grzybów suszonych
1 cebula
25 dag kapusty kiszonej
3 goździki
5 ziaren jałowca

Wykonanie.
Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić.
Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać.
Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą.
Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części.
Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Doskonale smakują z sosem grzybowym.

W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek.

8 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, roladki wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja, smakowicie wygląda i rzeczywiście z sosikiem musi być rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wodę wlać do brytfanki w której są roladki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,wodę należy wlać do brytfanki,w której są roladki.

      Usuń
  4. A co z tą cebulą goździkami i jałowcem??

    OdpowiedzUsuń
  5. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń