Pork
tenderloin in yogurt
Składniki.
50
dag polędwicy wieprzowej
1/2
łyżeczki soli
1
łyżka papryki słodkiej
10
dag sera ementalskiego
1
łyżka mąki
1
cebula
2
łyżki masła
250
ml jogurtu naturalnego
1
łyżeczka Kucharka
2
łyżki natki pietruszki
Wykonanie.
Umytą,
osusz polędwicę oczyścić z błon. Natrzeć solą i papryką. W mięsie zrobić nożem
głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości.
Mięso
obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser
powinien się rozpuścić.
Dodać
posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem.
Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go
przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.
Przed
podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką.
Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam
z całego serca.
Wygląda znakomicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuń