Onions Greek
20 dag cebulki szalotki
5 dag rodzynek
1 łyżeczka ziaren kolendry
125 ml oleju
100 ml wina białego
szczypta szafranu
zioła świeże
sól
Wykonanie.
Rodzynki namoczyć.
Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na
pół.
Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna
kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon.
Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje.
Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce.
Dla mnie są doskonałe na ciepło.
Rada.
Zamiast szalotek można
użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są
wyjątkowo smaczne.
Smacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzaskakujesz jak zawsze:)
OdpowiedzUsuń