Krupnik na skrzydle z indyka
Składniki:
2 skrzydła indycze
1,5 l woda
2 liście laurowe
5 ziele angielskie
2 ziemniaki
2 marchewki
seler korzeń
1 pietruszka
10 dag kasza pęczak
sól
pieprz
vegeta
natka pietruszki
100 ml śmietana 18%
Wykonanie:
Skrzydła zalać zimną wodą, zagotować. Dodać ziele, liść i
przyprawę do dań Kucharek. Po 0,5 godziny dodać warzywa i gotować do miękkości
mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze
kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą,
dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i
marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i
posypać natką pietruszki.
Bardzo lubię tę jesienną, zdrową i smaczną zupę. Niedawno też gotowałam. Tym razem z kaszą jęczmienną. Każda wersja mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam krupniku, ale zaczynam się do niego przekonywać i co raz częściej oglądam przepisy na tą zupę. W końcu zrobię!
OdpowiedzUsuń