Lemon and cranberry
cube.
Składniki.
5 dag cukru
1 cukier
waniliowy
100 g masła
1 jajko
1 łyżka
śmietany kwaśnej
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
skórka otarta z
cytryny
30 dag
marmolady cytrynowej
1 szklanka
żurawiny suszonej
Wierzch.
3 jajka
5 dag cukru
1 łyżka soku z
cytryny
3 łyżki
migdałów w płatkach
listki melisy
Wykonanie.
Zagnieść
ciasto, i wyłożyć na blaszkę 25 x 30 cm.
Posmarować
marmoladą i posypać suszoną żurawiną.
Żółtka
oddzielić od białek i utrzeć z cukrem.
Białka ubić na
pianę, dodając sok cytrynowy.
Białka połączyć
delikatnie z żółtkami i masę wyłożyć na żurawiny.
Wierzch posypać
płatkami migdałów.
Piec w
temp.180 stop. 35-40 minut.
Kiedy przestygnie pokroić w kostkę i przybrać listkami melisy.
Mmm, znakomite ciasto :)
OdpowiedzUsuń