.

poniedziałek, 1 września 2014

Mus "Perski wiatr".


Mus "Persian wind".


 
Składniki.
3 jabłka
2 białka
3-4 łyżki cukru
2 łyżki dżemu z limonki lub moreli
winogrona, maliny do przybrania
sok z cytryny

Wykonanie.
Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Włożyć do rondelka, wlać łyżkę wody, dodać 2 łyżki cukru i dusić ,aż jabłka będą się rozpadać.
Gorące zmiksować i wymieszać z dżemem z limonki lub moreli.
Z białek ubić pianę dodając  pod koniec 1-2 łyżki cukru i przecier jabłkowy.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Wyłożyć gorący mus na talerz lub miseczki i udekorować malinami i winogronami.

Mus schłodzony jest również smaczny.

5 komentarzy:

  1. piękna nazwa i śliczny wygląd!

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks festive and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  3. powiało egzotyką :) Pysznie wygląda ten deser :) Pozdrawiam Chris :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczna, lekka przekąska w dodatku pięknie podana. Muszę koniecznie wypróbować:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pieknie podane ,a koronkowe motylki dodaja uroku i lekkosci..Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń