Cabbage Pak Choi
with salmon.
Pak Choi, Bok
Choi, Choi Sum to nazwy odmian kapusty, którą Chińczycy nazywają małą białą
kapustą. Znana jest też jako kapusta gorczycowa.
Składniki.
2 kapusty
1 ząbek czosnku
2 plasterki
imbiru świeżego
2 cm papryczki chilli
szczypta soli, cukru
3 łyżki oleju
sezamowego
1 łyżka sosu
słodko pikantnego
2 plastry
łososia wędzonego
Wykonanie.
Kapustę umyć. Odciąć
twardy spód, wyrzucić. Od spodu ściąć po 2 plastry, nie wyrzucać.
Resztę kapusty
pokroić wzdłuż na parę części.
Plastry łososia
pokroić w paski.
Czosnek, imbir
i chilli drobno posiekać i przesmażyć na oleju.
Dodać plastry i
dusić 3-4 minuty, podlać dwiema łyżkami wody,
Następnie dodać
resztę kapusty i smażyć ,aż zmięknie.
W czasie
duszenia dodać sos słodko pikantny, mieszać, delikatnie przewracając kapustę.
Przełożyć na
talerze. Na tej samej patelni smażyć przez kilka sekund paski łososia. Posypać
nim kapustę i polać pozostałością z patelni.
U nas to
była przystawka, ale jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych.
Można pominąć łososia lub dodać paseczki szynki.
Nie jadłam jeszcze tej kapusty, ale przepis wydaje się dobrym pomysłem na zapoznanie z nią :)
OdpowiedzUsuń