Caldo de papas
Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny ,szybki, łatwy i dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u
nas ostatnio panuje.
Składniki dla 2-3
osób.
4 ziemniaki
1 cebula
½ papryki zielonej
½ papryki czerwonej
1-2 pomidory
2 gałązki kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki nitek szafranu
Sól, pieprz, maggi do smaku.
1 jajko na osobę.
Wykonanie.
Obrane ziemniaki pokroić w duże kawałki i umieścić w garnku z wodą.
Papryki pokroić i
dorzucić do ziemniaków.
Pomidory pokroić w ćwiartki i do garnczka.
Cebulkę trochę przyrumienić i dołożyć do reszty. Wlać oliwkę. Dodać gałązki świeżej kolendry,
szafran, sól i pieprz.
Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki
będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną.
Nalać, a właściwie
nałożyć bo zupa jest gęsta , na talerze i smacznego.
to są dokładnie moje smaki:) uwielbiam takie kompozycje:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńFajny, letni rosołek, a dodatek szafranu na pewno wzbogaca mu smak. I kolorek!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis, zapisałam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuń