.

czwartek, 31 lipca 2014

Caldo de papas- rosół z Gran Canaria.


Caldo de papas



Smaczny ,lekki, pożywny, warzywny  ,szybki, łatwy i  dobry w ciepłym klimacie, a taki właśnie u nas ostatnio panuje.
 
Składniki  dla 2-3 osób.
4 ziemniaki
1 cebula
½ papryki zielonej
½ papryki czerwonej
1-2 pomidory
2 gałązki kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki nitek szafranu
Sól, pieprz, maggi do smaku.
1 jajko na osobę.

Wykonanie.
Obrane ziemniaki pokroić  w duże kawałki i umieścić w garnku z wodą.
Papryki pokroić  i dorzucić do ziemniaków.
Pomidory pokroić w ćwiartki i do garnczka.
Cebulkę trochę przyrumienić i dołożyć do reszty.  Wlać oliwkę. Dodać gałązki świeżej kolendry, szafran, sól i pieprz.
Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną.

Nalać, a właściwie  nałożyć  bo zupa jest  gęsta , na talerze i smacznego.

4 komentarze:

  1. to są dokładnie moje smaki:) uwielbiam takie kompozycje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny, letni rosołek, a dodatek szafranu na pewno wzbogaca mu smak. I kolorek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis, zapisałam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń