Exquisite sorbets.
Słowo
"sorbet" pochodzi od włoskiego sorbetto, którego praźródłem jest
turecki charbet, wywodzący się z perskiego charab. Prawdopodobnie sekret
zamrażania wykradli Chińczykom kupcy perscy, bo jednak klasyczna postać sorbetu
to ich wynalazek.
W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty.
Sorbety to dobrze zamrożone kryształki soków owocowych, warzywnych, mogą być z dodatkiem alkoholu .Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Za pomocą maszynki do lodów lub typowych sorbetiarek deser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy pomocą zamrażarki.
W XIX-wiecznej kuchni sorbety podawano po pieczystym z cielęciny, a przed drobiem. Ten elegancki zwyczaj świadczył o "znajomości świata". Później podawano je jako deser, ale lody wysunęły się na plan pierwszy. Od paru lat moda na sorbety wraca. Ten orzeźwiający przerywnik ,szczególnie wytrawny, podajemy po gorącej przystawce, a przed daniem głównym. Awangardowi kucharze serwują sorbety pomidorowe, ogórkowe, buraczane i ziołowe. Słodsze sorbety jemy na deser i nie liczymy kalorii, bo zawierają ich dużo mniej niż lody i torty.
Sorbety to dobrze zamrożone kryształki soków owocowych, warzywnych, mogą być z dodatkiem alkoholu .Marco Polo przywiózł z Chin prototyp współczesnej maszynki do lodów. Za pomocą maszynki do lodów lub typowych sorbetiarek deser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy pomocą zamrażarki.
Składniki.
6 cytryn
25 dag cukru
400ml wody
Wykonanie.
Z 3 cytryn
,wcześniej dobrze umytych i sparzonych, zetrzeć skórkę , a następnie
wycisnąć sok z wszystkich 6 cytryn.
W rondelku zagrzać
sok z cytryn ze startą skórką ,ale nie
doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok przez sitko.
Ugotować syrop z 25
dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać
z sokiem z cytryn.
Przelać do naczynia
,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest
cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi
o to ,aby utworzyła się odpowiednia struktura ,nie może powstać lód. Powtarzać
tę czynność ,aż sorbet się zetnie i
będzie dosyć gęsty ,wydłużając czas
między mieszaniem do 2 h.
Potem całość
przełożyć do malaksera i miksować ,aż sorbet nabierze lekkości i konsystencji musu.
Teraz możemy już
się delektować albo włożyć sorbet
jeszcze na 20 min do zamrażarki.
Sorbet bazyliowy, wytrawny.
Robimy go tak samo
jak cytrynowy dodając pocięte liście
bazylii. Ilość dodanej bazylii zależy od naszych preferencji smakowych.
W moich przepisach
nie ma stabilizatorów, więc sorbety dosyć szybko się rozpuszczają, podobnie jak
lody. Jeżeli chcemy, to do mieszaniny
syropu z sokiem , możemy dodać białko lekko
roztrzepane, albo trochę rozpuszczonej żelatyny .
Składniki:
0,5 kg truskawek świeżych lub
mrożonych
400ml wody mineralnej.
6 łyżek cukru
3 łyżki soku z cytryny
400ml wody mineralnej.
6 łyżek cukru
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dobrze też sprawdza się mikser do koktajli i miksujemy.
Przecedzamy przez sitko.
Wlewamy do naczynia metalowego lub z tworzywa szt., przykrywamy, aby nie pochłaniały jakichś zapachów i do zamrażarki.
Przez pierwszą godzinę mieszamy co 15 min.
Potem możemy mieszać co pół godziny, aż sorbet się zamrozi.
Jeszcze lepszy będzie, jeżeli już zamrożony wyjmiemy na 10 min, zmiksujemy końcówką z nożykami i jeszcze pomrozimy 20-30 min.
Pomimo wiatru i złej pogody chętnie zjadłabym po jednej kulce z każdego smaku :)
OdpowiedzUsuńCytrynowy zabieram -najlepszy moim zdaniem :) Się napracowałeś przy tych sorbetach, ale pyszności , mniaaaammmm
OdpowiedzUsuńCo jeden to pyszniejszy i piękniejszy:) mam ochotę na cytrynowy, porywam porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Oj, przydadzą mi się te przepisy, bo właśnie miesiąc temu dokupiłam sobie sorbetierę. Dziękuję bardzo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Ależ zatęskniłam za latem. Dla mnie to najlepsza pora na sorbety. Apetyczne desery. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam sorbety są takie orzeźwiające. Truskawkowy to mój ulubiony. Wyszły ci pyszne :-)
OdpowiedzUsuń