.

poniedziałek, 17 marca 2014

Królik i marchewka, prawda czy fałsz.


Królik pieczony z sosem śmietanowym.


Wychowałem się na bajkach Walta  Disneya. Pamiętam królika Bugsa jedzącego marchewkę i jego słynne powiedzenie " What's up doc ?  Myślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym.

Składniki.
1 królik
250ml śmietany
1 cebula
200ml wina białego wytrawnego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
3 marchewki
zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek
sól, pieprz
1-2 łyżki mąki


Wykonanie.
Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć do naczynia ,polać winem ,łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę ,zioła i marynować kilka godzin.
Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min.
Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać z ryżem.


15 komentarzy:

  1. królik lubi buraczki haha:d Ja zdecydowanie wolą królika w śmietanie albo rosół też jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z reszty królika,której naprawdę prawie brak,gotuję bulion i wykorzystuję go do jakiejś zupki.

      Usuń
  2. królika lubię właśnie najbardziej w takim śmietanowym wydaniu:) mmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcie, imponującej potrawy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Una receta rica y con mucho sabor, se ve muy apetecible. Un beso.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też lubię od czasu do czasu przyrządzić królika:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam króliczka, a to takie delikatne mięsko. Fajnie podane z marchewkami w sosie śmietanowym musi być pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak on wygląda ;) też ostatnio robiłam, te same składniki ale podanie u Ciebie zdecydowanie lepiej się prezentuje :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, dawno nie miałam królika, ale jak już mam to robię duszonego w sosie śmietankowym z buraczkami:)
    Pyszota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,to klasyka,ale ze względu na syna,który niestety nie lubi buraczków,jest to na półmisku.

      Usuń
  9. jak miałam króliczka w domu, zajadał marchewke jak szalony :) ale przez to nie zjem królika- za dobrze pamiętam jak się dio mnie przytulał

    OdpowiedzUsuń