Angielska nazwa steku
pochodzi od kości w kształcie litery T.
Przygotowanie takiego
steku jest bardzo proste, chociaż przepisów jest bardzo dużo. Stek wyjąć z
lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej około 20 oC.
Posypać pieprzem grubo
mielonym, skropić oliwą i smażyć na dobrze
rozgrzanej ( najlepiej żeliwnej ) patelni po 3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu przełożyć na folię aluminiową i pozostawić 5 - 6 minut, niech dojdzie.
Posolić i smacznego.
Amerykanie i Anglicy solą
mięso przed smażeniem, ale tamte steki pochodzą od tzw. krów mięsnych,
hodowanych specjalnie z myślą o
stekach np. Stany Zjednoczone,
Argentyna. Nasze krowy to tzw. krowy mleczne posiadające trochę inną strukturę
mięsa i inny smak.
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńProste a jakże zachęcające.
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! Uwielbiam takie potrawy!
OdpowiedzUsuńwypaśnie pyszne:)
OdpowiedzUsuń