Na gorące
letnie dni polecam orzeźwiającą i niezwyczajną , bardzo oryginalną tartę.
Ten arcyciekawy przepis dla smakoszy grapefruitów i marcepana przeczytałem [TUTAJ] i wprowadziłem w czyn ,za co moje kubki smakowe są mi bardzo wdzięczne. Jadłem bez opamiętania...i nie tylko ja.
2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.
Kruchy spód.
235g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
85g cukru pudru
125g masła
1 jajko
4 łyżki soku z grapefruita
Warstwa marcepanowa.
300g marcepana do ciasta
1 jajko
2 białka
Spód.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.
Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.
Ten arcyciekawy przepis dla smakoszy grapefruitów i marcepana przeczytałem [TUTAJ] i wprowadziłem w czyn ,za co moje kubki smakowe są mi bardzo wdzięczne. Jadłem bez opamiętania...i nie tylko ja.
2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.
Kruchy spód.
235g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
85g cukru pudru
125g masła
1 jajko
4 łyżki soku z grapefruita
Warstwa marcepanowa.
300g marcepana do ciasta
1 jajko
2 białka
Spód.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.
Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.
Ciasto studzimy i
przygotowujemy masę marcepanową.
Kostkę
marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy,
ja lubię lekko ziarnistą.
Białka
ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem .
Na
wystudzonym spodzie układamy ściśle cząstki grapefruita i zalewamy masą
marcepanową.
Pieczemy w
temp.180stop.,15-20min do lekkiego zrumienienia.
Dawno mnie tutaj nie było i widzę że same pyszności tu na mnie czekają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło !
Ten marcepan mnie najbardziej urzekł mmm ;)
OdpowiedzUsuńciekawe, a nawet interesujące.
OdpowiedzUsuńświetne połączenie, czegoś takiego jeszcze nie jadłam a chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)
OdpowiedzUsuńFajne, oryginalne danie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuń