.

wtorek, 25 czerwca 2013

Tarta z marcepanem i grapefruitem.



Na gorące letnie dni polecam orzeźwiającą  i niezwyczajną , bardzo oryginalną tartę.
Ten arcyciekawy przepis dla smakoszy grapefruitów i marcepana przeczytałem [TUTAJ] i wprowadziłem w czyn ,za co moje kubki smakowe są mi bardzo wdzięczne. Jadłem bez opamiętania...i nie tylko ja.

2-3 grapefruity dokładnie obrać ,pokroić na kawałki ,nie za duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta.

Kruchy spód.
235g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
85g cukru pudru
125g masła
1 jajko
4 łyżki soku z grapefruita

Warstwa marcepanowa.
300g marcepana do ciasta
1 jajko
2 białka

Spód.
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.
Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem.
Ciasto studzimy  i przygotowujemy  masę marcepanową.
Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą.
Białka ubijamy i łączymy delikatnie ze zmiksowanym marcepanem .

Na wystudzonym spodzie układamy ściśle cząstki grapefruita i zalewamy masą marcepanową. 

Pieczemy w temp.180stop.,15-20min do lekkiego zrumienienia.

6 komentarzy:

  1. Dawno mnie tutaj nie było i widzę że same pyszności tu na mnie czekają :)
    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten marcepan mnie najbardziej urzekł mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe, a nawet interesujące.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie, czegoś takiego jeszcze nie jadłam a chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne, oryginalne danie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń