.

sobota, 4 maja 2013

Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay.




Smaczną , ciekawą propozycją na prezentowanym talerzu są kotleciki (placuszki) z kukurydzy.
Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam.

Kotleciki--kukurydza w sosie  Mornay.
1 puszka kukurydzy

1 jajko
1 szklanka bułki tartej
Sos  Mornay:
250ml mleka
25 g mąki
25 g masła
1 żółtko

Przyrządzamy sos  Mornay , czyli najpierw robimy zasmażkę z masła i mąki. Smażymy ją na małym ogniu 3-5 min. Następnie wlewamy mleko ,ciągle mieszając ,aby nie było grudek i żółtko.
Do otrzymanego sosu dodajemy osączoną kukurydzę ,sól ,pieprz . Wymieszać.
Powstałą masę rozsmarować na blaszce posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki.
Następnie za pomocą łyżek formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej.
Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor.
Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki.

1 warkocz polędwiczki wieprzowej
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1 łyżeczka miodu
100ml białego wina wytrawnego
125 ml bulionu

Warkocz oczyścić z błon i  pokroić na plastry  o grubości około 1,5 cm. Każdy delikatnie rozgnieść dłonią ( nie używać tłuczka) ,posolić i oprószyć pieprzem .
Cebulę drobno posiekać , zeszklić na maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron.
Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych. 
Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie.
Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa.


5 komentarzy:

  1. podobają mi sie te placuszki bo kukurydzę we wszelakiej postaci bardzo lubie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wchodzę do Ciebie Krzysiu to muszę zawsze mieć przy sobie coś na ząb bo robię się oookropnie głodna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. super. polędwiczki uwielbiam, zwłaszcza grillowane http://www.zgrilla.pl/pikantne-poledwiczki-z-grilla-z-pasta-pepperoni/

    OdpowiedzUsuń