.

niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałatka Waldorf w galaretce.






Tę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce  winnej  dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.

20 dag selera
1 duże jabłko
1 garść orzechów włoskich uprażonych
1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego
125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne
375 ml wody
sok z cytryny
sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz

Seler zetrzeć na wiórki.
Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty.
Seler i jabłko polać sokiem z cytryny.
Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .
Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.
Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.
Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami.

6 komentarzy:

  1. sałatka w galarecie? ciekawy pomysł! bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł :) muszę kiedys spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem interesująca modyfikacja.Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  4. Całkiem interesująca modyfikacja ,podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń

  5. Sposób podania zachwycający :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry wpis! Podoba mi się Twoje spojrzenie na sprawę.

    OdpowiedzUsuń