Tę słynną sałatkę podaję
dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w
galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.
20 dag selera
1 duże jabłko
1 garść orzechów włoskich uprażonych
1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego
125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne
375 ml wody
sok z cytryny
sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
Seler zetrzeć na wiórki.
Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty.
Seler i jabłko polać sokiem z cytryny.
Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .
Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.
Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.
Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami.
20 dag selera
1 duże jabłko
1 garść orzechów włoskich uprażonych
1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego
125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne
375 ml wody
sok z cytryny
sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
Seler zetrzeć na wiórki.
Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty.
Seler i jabłko polać sokiem z cytryny.
Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami .
Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy.
Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki.
Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami.
sałatka w galarecie? ciekawy pomysł! bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) muszę kiedys spróbować :)
OdpowiedzUsuńCałkiem interesująca modyfikacja.Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńCałkiem interesująca modyfikacja ,podoba mi się!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńSposób podania zachwycający :))
Bardzo dobry wpis! Podoba mi się Twoje spojrzenie na sprawę.
OdpowiedzUsuń