.

niedziela, 3 marca 2013

Torcik orzechowo pomarańczowy.





Składniki:

3 średnie pomarańcze 
6 jajek
250g cukru
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g orzechów włoskich posiekanych ,nie zmielonych

Pomarańcze z cienką skórką umyć i gotować 2 h pod przykryciem. Wyjąć ,ostudzić i zmiksować.
Dodać resztę składników ,krótko zmiksować i przelać do średniej tortownicy  lekko natłuszczonej.
Piec w temp.180stop.z termoobiegiem 45min.
Przygotować gnache, polewę czekoladową .
100ml śmietanki 36% zagotować .Zdjąć z ognia i dodać 150 g czekolady gorzkiej. Mieszać ,aż do rozpuszczenia czekolady.
Wierzch ciasta posypać wiśniami z alkoholu i polać gnache.

Torcik jest lekko wilgotny, orzechy chrupią, a polewa miękka i lśniąca .

10 komentarzy:

  1. Podobne ciasto z pomarańczy widziałam w filmie "Przepis na życie". Przymierzam się do niego z ogromną chęcią. Teraz gdy zobaczyłam u Ciebie, że to możliwe to nie mam wątpliwości, że to prawdziwy przepis i chętnie wypróbuję. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic smaczniejszego od czekolady z pomarańczami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jego smak! połączenie czekolady i pomarańczy bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smaczne i ładnie udekorowane

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym połączeniu na pewno pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojaa...czy ja mogę się wprosić na kawałek, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności :) nabrałam ochoty i upiekę sobie takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo intrygujące ciasto i trudno się oprzeć pokusie .Muszę upiec !

    OdpowiedzUsuń
  9. czy to na jakąś okazję takie pyszności?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko jest ok po prostu pyszota

    OdpowiedzUsuń