3 cytryny
4 żółtka
125 g cukru
2 laski wanilii lub cukier waniliowy
250ml wina białego
125ml śmietanki
4 łyżeczki żelatyny
200ml śmietanki do dekoracji
Wycisnąć sok z 2 cytryn.
1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.
Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.
Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.
Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.
Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.
Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy gra...
4 żółtka
125 g cukru
2 laski wanilii lub cukier waniliowy
250ml wina białego
125ml śmietanki
4 łyżeczki żelatyny
200ml śmietanki do dekoracji
Wycisnąć sok z 2 cytryn.
1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.
Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.
Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.
Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.
Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.
Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy gra...
Ale fajowa, zapisuję przepis, bo aż nie mogę się jej oprzeć ;)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowy sposób podania, a pianka w sam raz dla mnie:)
OdpowiedzUsuńdekoracja mistrzostwo świata!:) aż szkoda zabrać się za jedzenie tej pianki;)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda:) ale bym zjadła cały taki talerzyk, lubię takie lekkie desery:D
OdpowiedzUsuńpychotka! Wygląda naprawdę smacznie :))
OdpowiedzUsuńLubię cytrynowe słodkości!
Pozdrawiam Cię ciepło! :)
Przepis na pewno swietny, tak jak wszystkie te, ktore do tej pory probowalam. Ale dekoracja... hmmm... zabawna, lecz uwazam, ze lekko przesadzona, ale to jet oczywiscie kwestia gustu
OdpowiedzUsuńPrzepięknie udekorowana :)
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuńO, to jest deser dla mnie! Kwa-sko-wa-ty!
OdpowiedzUsuńNie dość ze smacznie wygląda to jeszcze ładnie udekorowane.
OdpowiedzUsuńdo wszystkiego co cytrynowe pałam niezwykłą miłością, więc przepis zapisuję! ;)
OdpowiedzUsuńwidać rękę fachowca perfekcja dokładności na 5
OdpowiedzUsuńPięknie i bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń