Po rozgrzewającej
,aksamitnej zupce czas na sałatkę z dynią.
30 dag oczyszczonej dyni
1/2 szklanki owoców żurawiny
1/2 szklanki moreli suszonych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 jabłko pokrojone w kostkę
sos
4 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
3 plasterki świeżego imbiru
Morele namoczyć i następnie pokroić w kostkę.
Kostki dyni blanszować w osolonej wodzie 3 min. Nie powinny się rozpadać! Osączyć i ostudzić.
Przygotowanie sosu.
Musztardę połączyć z olejem, dodać sok i skórkę pomarańczy, szczyptę soli i imbir i starannie wymieszać.
Dynię wymieszać z morelami, żurawiną ,jabłkiem oraz orzechami. Polać sosem, wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Podajemy do drobiu lub pasztetu, ale myślę, że taka bomba, witaminowo energetyczna, obejdzie się też bez towarzystwa.
Pycha !
OdpowiedzUsuńSame pyszne składniki to i efekt końcowy musi być pyszny:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki! :)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie dodatek musztardy, fajny ten sos.
Mmmm, ciekawa ta Twoja sałatka :)
OdpowiedzUsuń