.

niedziela, 4 listopada 2012

Tykwanik.


Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.

Ciasto:

1,5 szkl. mąki pszennej
25 dag masła
2 jajka
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru do posypania placka

Nadzienie.


80 dag oczyszczonej dyni
3/4 szkl. cukru
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.
Nadzienie.
Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na 2 placki.
Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.
Piec w temp.180 stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Wspaniały, może wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tykwanik wygląda cudownie zachęcająco na Twoim zdjęciu! koniecznie muszę go upiec; swoją drogą, widzę, że rozsmakowałeś się w dyni! ja też ją bardzo polubiłam. ciasto takie krucho - wilgotne, moje ulubione! ciekawa jestem, skąd wziął się ten pomysł? pozdrawiam maja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest owocem moich podróży .Tutaj wykorzystałem dynię zwyczajną,a nie tykwę,która też należy do dyniowatych.Pozdrawiam.

      Usuń
  3. Tykwanik prezentuje się bardzo apetycznie.Muszę wykorzystać dyniowy wysyp i upiec to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda i kusi by takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda:-) Ciągle nie mogę się zdecydować do zrobienia dyni na słodko;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis i ciekawa nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ! Musi smakować doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujący przepis. Powiedz proszę jakiej wielkości foremkę należy użyć?

    OdpowiedzUsuń
  9. muszę wypróbować ! wygląda bosko :)))

    OdpowiedzUsuń