Tykwanik ,to placek
bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.
Ciasto:
Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej
25 dag masła
2 jajka
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru do posypania placka
Nadzienie.
80 dag oczyszczonej dyni
3/4 szkl. cukru
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.
Nadzienie.
Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na 2 placki.
Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.
Piec w temp.180 stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem.
Wspaniały, może wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTykwanik wygląda cudownie zachęcająco na Twoim zdjęciu! koniecznie muszę go upiec; swoją drogą, widzę, że rozsmakowałeś się w dyni! ja też ją bardzo polubiłam. ciasto takie krucho - wilgotne, moje ulubione! ciekawa jestem, skąd wziął się ten pomysł? pozdrawiam maja:)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest owocem moich podróży .Tutaj wykorzystałem dynię zwyczajną,a nie tykwę,która też należy do dyniowatych.Pozdrawiam.
UsuńTykwanik prezentuje się bardzo apetycznie.Muszę wykorzystać dyniowy wysyp i upiec to ciasto.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i kusi by takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda:-) Ciągle nie mogę się zdecydować do zrobienia dyni na słodko;-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i ciekawa nazwa :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ! Musi smakować doskonale:)
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis. Powiedz proszę jakiej wielkości foremkę należy użyć?
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ! wygląda bosko :)))
OdpowiedzUsuń