Składniki:
2 filety z piersi kurczaka lub kaczki
2 gruszki obgotowane lub ze słoika
2 owoce kiwi
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z gruszek
2 plasterki świeżego imbiru
sól,pieprz
klarowane masło
Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.
Piersi usmażyć na maśle.
Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.
Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.
To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu.
gruszki wyglądają fantastycznie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mycatcooks.blogspot.com
fajny pomysł na gruszkę:) taka karmelizowana z kurczakiem musi smakowac wybitnie!:)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszniutkie :) Pozdrawiam serdecznie-ewa :)
OdpowiedzUsuńjako miłośniczka kurczaka kupuję to danie;)
OdpowiedzUsuńi zapisuję przepis.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)
jak smakowicie wygląda, gruszek nigdy tak nie robiłam, chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńmięso w zestawieniu z owocami - to lubię !
OdpowiedzUsuńOoo takie zestawienie owocowo-mięsne bardzo lubię. Zawsze przyrządzam piersi kuraczaka z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńAle z gruszką jeszcze nie próbowałam! Musi być smaczne!