.

piątek, 9 listopada 2012

Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami.


Składniki:

2 filety z piersi kurczaka lub kaczki
2 gruszki obgotowane lub ze słoika
2 owoce kiwi
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z gruszek
2 plasterki świeżego imbiru
sól,pieprz
klarowane masło

Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem.
Piersi usmażyć na maśle.
Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.
Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.
To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu.

8 komentarzy:

  1. gruszki wyglądają fantastycznie, pozdrawiam

    http://mycatcooks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na gruszkę:) taka karmelizowana z kurczakiem musi smakowac wybitnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być pyszniutkie :) Pozdrawiam serdecznie-ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jako miłośniczka kurczaka kupuję to danie;)
    i zapisuję przepis.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak smakowicie wygląda, gruszek nigdy tak nie robiłam, chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. mięso w zestawieniu z owocami - to lubię !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo takie zestawienie owocowo-mięsne bardzo lubię. Zawsze przyrządzam piersi kuraczaka z brzoskwiniami :)
    Ale z gruszką jeszcze nie próbowałam! Musi być smaczne!

    OdpowiedzUsuń