Bób ma swoich smakoszy i
ja do nich należę. Może nie jest zbyt elegancki jako samodzielne danie, ale ma
tyle ukrytych pod skórką walorów, że warto sobie "zadać bobu".
Bób jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Nie zawiera cholesterolu, ale
wapń, fosfor, magnez ,żelazo, sole mineralne oraz witaminę A, C i B. Odkwasza
organizm i ułatwia trawienie, szczególnie gdy zjadamy łupiny.
Najbardziej lubię bób z masłem i koperkiem.
Do osolonej i trochę osłodzonej wrzącej wody wrzucić dobrze opłukany bób. Gotować, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Czas gotowania zależy od młodości bobu. Bób odcedzić i obrać z łupin. Na patelni stopić masło, dorzucić bób i posiekany koperek i wymieszać.
Taki bób mogę jeść w nieskończoność.
Sałatka z bobem.
Najbardziej lubię bób z masłem i koperkiem.
Do osolonej i trochę osłodzonej wrzącej wody wrzucić dobrze opłukany bób. Gotować, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Czas gotowania zależy od młodości bobu. Bób odcedzić i obrać z łupin. Na patelni stopić masło, dorzucić bób i posiekany koperek i wymieszać.
Taki bób mogę jeść w nieskończoność.
Sałatka z bobem.
szklanka bobu ugotowanego i obranego z łupin
1/3 główki sałaty lodowej lub mix sałat
1 puszka tuńczyka w oliwie
1 pomidor bez skórki
garść oliwek
1łyżka aceto balsamico
sól, pieprz
kilka krążków cebuli
szczypior, koper
Na sałacie ułożyć składniki sałatki.2 łyżki oliwy od tuńczyka wymieszać z aceto balsamico i polać sałatkę. Posypać pieprzem, szczypiorkiem i koprem.
Z bobu można ugotować pyszną zupę krem czy dip do innych warzyw oraz komponować przeróżne sałatki.
Jeżeli bób jest młody i ma miękką skórkę to warto jeść całe nasiona ze względu na korzystne substancje ,które ułatwiają trawienie.
Wiadomość dla wędkarzy--podobno bób uwielbiają ryby, szczególnie gotowany z czosnkiem.
Pycha, uwielbiam bób w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńooo... i tu mnie masz! Już wstaję i biegnę po bób! Cudowny pomysł na sałatkę! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, aby połączyć bób z tuńczykiem. Takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, chętnie kiedyś wypróbuję.
OdpowiedzUsuńJa lubię bób z czosnkiem i pietruszką. A sałatka wydaje się przepyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńFajne danie. Poza tym zawiera bób, który jak każda roślina strączkowa ma korzystne właściwości dla organizmu.
OdpowiedzUsuńU mnie bób nigdy nie dotrwał do połączenia z czymkolwiek. Jem gorący i zimny jaki popadnie i koniecznie ze skórką. Za bób oddałabym wszystkie smakołyki. A najbardziej jestem zachwycona tym , że jestem jedyną pazerną w takim stopniu wśród domowników.:)
OdpowiedzUsuńAle Twoje pomysły wypróbuję.