Na letnie upały proponuję
orzeźwiający napój z syropem bazyliowym. O bazyliowym syropie z cytryną
przeczytałem na blogu "kulinarna mekka". Ja zrobiłem jeszcze wersję z
pomarańczą, dla bardziej słodkich smakoszy.
Syrop bazyliowo cytrynowy
150g cukru
150g wody
2 garście liści bazylii
1 cytryna
Syrop bazyliowo cytrynowy
150g cukru
150g wody
2 garście liści bazylii
1 cytryna
Zagotować wodę z cukrem. Dodać listki bazylii, cieniutko obraną skórkę cytryny
(bez albedo) i wlać wyciśnięty sok z tej cytryny Pozostawić na noc.
Następnego dnia syrop przecedzić i gotować na małym ogniu 8min.
Gorący wlać do butelki, ochłodzić i przechowywać w lodówce do 2-ch miesięcy.(Myślę, że zużyjecie go szybciej)
Syrop bazyliowo pomarańczowy przygotowujemy analogicznie jak cytrynowy, tylko bierzemy 1 pomarańczę.
Pamiętamy o dokładnym wyszorowaniu i wyparzeniu cytrusów.
Napój sporządzamy na bazie wody gazowanej dodając 2łyżki syropu i kostki lodu. Ja dodaję kostki lodu z zamrożonymi listkami bazylii.
Do napoju w wersji lux użyć np. włoskiego wina Prosecco Frizzante lub innego półwytrawnego, musującego.
Życzę gorącego lata:))
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńno, no! bazylia jako dodatek do napoju... jeszcze nie próbowałam, ale brzmi nieźle. bazylia jest wspaniała :D
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te mikstury.Mam dużo bazylii,to ją zagospodaruję ciekawie.Pozdrawiam.Halina
OdpowiedzUsuń