Truskawki, pojawiają się na początku czerwca. Zawsze
cieszyły mnie kuszącym wyglądem, zapachem i podniecającym smakiem. O
składnikach odżywczych i bogactwie soli organicznych, wie chyba każdy. Polecane
są osobom, które mają kłopoty z
trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką
zawartość żelaza są ważnym składnikiem
kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają
odświeżająco na cerę i włosy.
Składniki:
Pierś z kurczaka
2 plasterki włoskiej mozzarelli
10 dkg truskawki
1 dkg masło
1 łyżeczka aceto balsamico de Modena
1 łyżeczka likieru pomarańczowego Grand Marnier
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka listków bazylii
Sól
Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka, lekko rozbić przez folię.
Oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni z obu stron.
Grillowany filet posmarować 1 łyżeczką pesto,
położyć 2 plastry włoskiej mozzarelli (
z kulki) i wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika ( najlepiej pod
grilla) – do roztopienia sera.
Truskawki pokroić
w plasterki i lekko przesmażyć na maśle. Skropić aceto balsamico de
Modena i likierem pomarańczowym, najlepszy jest Grand Marnier. Posypać odrobiną
świeżo zmielonego pieprzu.
Wyjęty z piekarnika filet, obłożyć truskawkami i posypać
pociętymi listkami świeżej bazylii.
świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńNo widzisz,już masz obiad na niedzielę.Szybko,prosto i coś innego.Życzę smacznego
UsuńUwielbiam truskawki. Zawsze nie mogę się doczekac kiedy będa te nasze .. szkoda, że to dopiero za rok.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńlubię takie połączenia.
OdpowiedzUsuńRównież polecam na niedzielny obiad.Może kogoś zaskoczysz ? tym daniem.
UsuńA ja mniej. Bo ja niestety, nie przepadam za owocami. I pewnie szkoda, tak ślicznie to danie wygląda...
OdpowiedzUsuńKrzysztofie - aż mi ślinka cieknie :) ostatnio odkryłam połaczenie truskawek z kaczka - teraz może nawet przekonają mnie do kurczaka:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ kaczką jeszcze nie próbowałem, ale lubię pierś z kaczki z wiśniami na gorąco.
Usuń