.

piątek, 15 czerwca 2012

Okroszka - chłodnik po rosyjsku.


Mamy  gorący okres klimatyczny i futbolowy, więc taki chłodnik na pewno będzie przydatny.
Najpierw musimy przygotować kwas chlebowy. Potrwa to 2-3 dni.
Kwas chlebowy.
2 kromki chleba razowego, mogą być sucharki
1,5l wody
2 łyżki cukru
10g drożdży
kilkanaście rodzynek
Chleb rozdrobnić i zalać przegotowaną wodą. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Przecedzić, dodać cukier i drożdże i odstawić na 12 godzin. Następnie kwas zlać do butelek, wrzucić do każdej parę rodzynek, pozostawić w temperaturze pokojowej 2godziny,a następnie wstawić na 2 dni do lodówki.

Chłodnik-2 porcje

pół obranego ogórka-10dag
1 jajko ugotowane na twardo
15 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
pęczek szczypiorku
100ml śmietany
500ml  kwasu chlebowego
musztarda, pieprz, cukier

Szynkę, jajko, ogórek pokroić drobno.
Szczypior utrzeć z solą ,aż puści sok, połączyć ze śmietaną.
Wszystko rozprowadzić kwasem chlebowym. Przyprawić pieprzem, cukrem i musztardą do smaku. Posypać szczypiorkiem.
Podawać dobrze schłodzony, najlepiej z lodem.

2 komentarze:

  1. Lubię rosyjską kuchnię, podoba mi się propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny chłodnik,tylko poproszę jeszcze przepis na upał!Ela

    OdpowiedzUsuń