Składniki na pulpety:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
1 łyżeczka maggi w płynie
1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach
2 kostki bulionu z drobiu
1 litr wody
Sposób wykonania :
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki i wkładać do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych. Gotować na małym ogniu około 18 minut.
Sposób wykonania :
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka odcisnąć , przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. W trakcie mielenia mięs, zmielić również bułkę i cebulę. Przełożyć mięso do miski, dodać jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki i wkładać do wrzącej wody z dodatkiem kostek bulionowych. Gotować na małym ogniu około 18 minut.
Sos pomidorowy:
5 świeżych pomidorów
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
2 cebule
1 łyżeczka ziół prowansalskich francuskich
½ łyżeczki cukru
2 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
½ szklanki wywaru z gotowanych pulpetów
100 ml. śmietana 18%
Sól
Pieprz świeżo zmielony
Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebule. Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione skórki pomidory i paprykę. Chwilę poddusić, dodać liść laurowy, zioła prowansalskie, ocet winny. Podlać wywarem w którym gotowały się pulpety i trzymać na małym ogniu do miękkości pomidorów i papryki. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Usunąć liść laurowy, całość zmiksować blnderem, przecedzić przez sito, dodać śmietanę. Podgrzać, ale już nie gotować.
Ugotowane pulpety, włożyć do sosu, podgrzać. Podawać z młodymi ziemniakami.
mój ulubiony sos :) pyszności!
OdpowiedzUsuńCieszę się,że wreszcie coś dla normalnej polskiej rodziny.Bardzo lubię odwiedzać ten blog i oglądać te piękne zdjęcia i smakowite dania,jednak w mojej rodzinie są sami tradycjonaliści.Kotlet schabowy,zrazy,pieczeń i mielone.Pozdrawiam Bożenka.
OdpowiedzUsuń