Dzisiaj francuskie gotowanie. Podobno co Francuz wymyśli, to Polak polubi.
Wykwintne francuskie potrawy wcale nie muszą być trudne do zrobienia w domu. Roladki z kurczaka w sosie z zielonej sałaty i drugim ze świeżych pomidorów stanowią eleganckie, wyrafinowane danie do wykonania przez każdego.
Sosy "coulis" przygotowuje się z przetartych i zredukowanych warzyw lub owoców. Dodaje się niewielką ilość bulionu lub śmietany, a w przypadku owoców cukru. Coulis może być sosem głównym ,jak i składnikiem innych sosów.
200g piersi kurczaka-3 fileciki
9szt szparagów świeżych lub mrożonych
główka sałaty masłowej
2pomidory
1 mała szalotka
30g masła
150ml śmietanki kremowej+1żółtko
sól, pieprz
Wykwintne francuskie potrawy wcale nie muszą być trudne do zrobienia w domu. Roladki z kurczaka w sosie z zielonej sałaty i drugim ze świeżych pomidorów stanowią eleganckie, wyrafinowane danie do wykonania przez każdego.
Sosy "coulis" przygotowuje się z przetartych i zredukowanych warzyw lub owoców. Dodaje się niewielką ilość bulionu lub śmietany, a w przypadku owoców cukru. Coulis może być sosem głównym ,jak i składnikiem innych sosów.
200g piersi kurczaka-3 fileciki
9szt szparagów świeżych lub mrożonych
główka sałaty masłowej
2pomidory
1 mała szalotka
30g masła
150ml śmietanki kremowej+1żółtko
sól, pieprz
Fileciki doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć 3 szparagi, najlepiej część z główką i zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczką.
Gotować na parze 15-20min.
Coulis z sałaty.
Umyte liście sałaty pokroić i wrzucić do rondelka z masłem. Przesmażyć, wlać 75ml śmietanki z żółtkiem, zagotować ,doprawić, zmiksować i przecedzić.
Coulis pomidorowy.
Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pomidory, wlać resztę(75ml) śmietany z żółtkiem, zagotować, doprawić, zmiksować i przecedzić.
Ugotowane roladki podajemy z dwoma sosami z dodatkiem chipsów ziemniaczanych lub ryżu.
Chipsy -ziemniaka kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu, osuszamy na papierze.
Gotować na parze 15-20min.
Coulis z sałaty.
Umyte liście sałaty pokroić i wrzucić do rondelka z masłem. Przesmażyć, wlać 75ml śmietanki z żółtkiem, zagotować ,doprawić, zmiksować i przecedzić.
Coulis pomidorowy.
Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pomidory, wlać resztę(75ml) śmietany z żółtkiem, zagotować, doprawić, zmiksować i przecedzić.
Ugotowane roladki podajemy z dwoma sosami z dodatkiem chipsów ziemniaczanych lub ryżu.
Chipsy -ziemniaka kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu, osuszamy na papierze.
Pycha,pycha,pycha...Sosy ekstra...Całość bardzo artystyczna...Bdb smakowita!Hanna
OdpowiedzUsuńWitaj Hanno.To samo powiedziała moja żona pycha,pycha,pycha.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń