Składniki na 2 porcje:
400g wołowiny ligawy(legawy)
100ml wytrawnego wina Marsala
4 łyżki oleju+ masło
0,5 cebuli
3łyżki mąki
200ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier
świeży ananas
buraczki tarte, ugotowane, doprawione
Ligawę pokroić w plastry, rozbić, posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką.
Obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dorzucając cebulkę.
Wlać wino, smażyć 1 min., podlać 3łyżkami bulionu, smażyć do odparowania.
Wlać resztę bulionu, zmniejszyć ogień i dusić bitki, aż będą miękkie.
Grillować plastry świeżego ananasa.
Serwować bitki z plastrami grillowanego ananasa z dodatkiem buraczków.
Bardzo dobrze komponują się moje pyzy poznańskie (pampuchy jak mówią inni) gotowane w wodzie, polane sosem tym sosem.
100ml wytrawnego wina Marsala
4 łyżki oleju+ masło
0,5 cebuli
3łyżki mąki
200ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier
świeży ananas
buraczki tarte, ugotowane, doprawione
Ligawę pokroić w plastry, rozbić, posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką.
Obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dorzucając cebulkę.
Wlać wino, smażyć 1 min., podlać 3łyżkami bulionu, smażyć do odparowania.
Wlać resztę bulionu, zmniejszyć ogień i dusić bitki, aż będą miękkie.
Grillować plastry świeżego ananasa.
Serwować bitki z plastrami grillowanego ananasa z dodatkiem buraczków.
Bardzo dobrze komponują się moje pyzy poznańskie (pampuchy jak mówią inni) gotowane w wodzie, polane sosem tym sosem.
świetne połączenie:) narobiłeś mi smaku:)
OdpowiedzUsuńBitki wołowe w winie Marsala.to już rozpusta,a do tego świeży grillowany ananas to już czysta perwersja!Ale bardzo smakowita:)Pięknie prezentują się brązowe bitki na tle słonecznych ananasów.Samym patrzeniem można się najeść:)
OdpowiedzUsuń