Szanując tradycję Świąt Bożego Narodzenia, mam na myśli wieczerzę Wigilijną, możemy popatrzeć na nią nowym okiem. Obok uszek z grzybami ,mogą się znaleźć takie pierożki, dzieci je uwielbiają.
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.
½ kg mąki
1 łyżka oliwy
1-1,5 szkl. ciepłej wody
szczypta soli
50-60 suszonych śliwek
syrop klonowy do polania pierogów
Surówka
sałata lodowa
majonez
1 łyżeczka curry
suszone śliwki
Zagnieść ciasto na pierożki, dolewając tyle wody, aby nie było zbyt twarde. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem (np. pod miską)
Śliwki zalać gorącą wodą, dodać cukier. Po ½ godzinie wyjąć z wody i osuszyć.
Ciasto cienko wywałkować. Wykrawać margaretki. Na środku położyć śliwkę, przykryć drugim kwiatkiem i dokładnie zlepić. Można oczywiście lepić tradycyjne pierogi, wkładając do wewnątrz 1 – 2 śliwki.
Wrzucić na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane syropem klonowym z surówką.
Przygotować tradycyjne ciasto na pierogi.
½ kg mąki
1 łyżka oliwy
1-1,5 szkl. ciepłej wody
szczypta soli
50-60 suszonych śliwek
syrop klonowy do polania pierogów
Surówka
sałata lodowa
majonez
1 łyżeczka curry
suszone śliwki
Zagnieść ciasto na pierożki, dolewając tyle wody, aby nie było zbyt twarde. Odstawić na 1 godzinę pod przykryciem (np. pod miską)
Śliwki zalać gorącą wodą, dodać cukier. Po ½ godzinie wyjąć z wody i osuszyć.
Ciasto cienko wywałkować. Wykrawać margaretki. Na środku położyć śliwkę, przykryć drugim kwiatkiem i dokładnie zlepić. Można oczywiście lepić tradycyjne pierogi, wkładając do wewnątrz 1 – 2 śliwki.
Wrzucić na wrzątek i gotować do wypłynięcia. Podawać polane syropem klonowym z surówką.
nigdy takich nie jadłam,
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie :)
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
a dla mnie to smak domu;) oczywiscie bez syropu klonowego i surówki;) - i uwielbiaja je nie tylko dzieci. Pozdrawiam A.
OdpowiedzUsuń