.

poniedziałek, 5 grudnia 2011

Mikołajkowe buciki






Mikołajkowe buciki.

Ciasto półkruche.
30 dag mąki
10dag cukru pudru
10 dag tłuszczu
1 jajo i 1 żółtko
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany 
cukier waniliowy.

Mąkę przesiać, dodać posiekany tłuszcz, roztrzepane jajka oraz resztę składników.
Ciasto zagnieść i cienko rozwałkować, około 0,5 cm.
Z tak przygotowanego ciasta wykrawać buciki .Fason i wielkość wg zapotrzebowania.
Buciki posmarować białkiem(pędzelkiem). Po upieczenie będą ładnie błyszczały.
Piec na natłuszczonej blasze w dobrze nagrzanym piekarniku w temp.180stop.C  
na złoty kolor. Z blaszki zdejmować gorące.





 

 Z tego ciasta możemy piec ciasteczka na choinkę, ale pamiętajmy o zrobieniu dziurki na zawieszkę.



Życzę wspaniałych, udanych prezentów od Mikołaja.    
                          Christopher
                                                                                                                       

1 komentarz:

  1. jakie smakowite buciki :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń